De Late Middeleeuwen lijken sterk op onze moderne tijd

Wat hebben de Late Middeleeuwen (1250 tot 1500) te maken met onze moderne 21e eeuw? Oud-docent Arie van Ede van het RML ziet veel overeenkomsten. “Het waren ook toen turbulente tijden, die in veel opzichten doen denken aan de onze”. Hij dook in de materie en dat resulteerde in het onlangs verschenen boek “Onzekere tijden – De wereld van de Late middeleeuwen in het licht van de huidige tijd”.

Arie is inmiddels 68 en heeft na zijn pensionering ruim twee jaar lang aan het boek gewerkt. Het onderwerp is niet toevallig gekozen. Ooit heeft hij middeleeuwse geschiedenis gestudeerd, maar op school bleven er voor die periode altijd hoogstens een paar weken aan het eind van de brugklas over. Hij wilde ook altijd al iets schrijven over de raakvlakken die er bestaan tussen de Middeleeuwen en onze eigen tijd. Het is geen alledaags genre en dus besloot hij maar om het in eigen beheer uit te geven, via zijn uitgeverij Zijdewinde. De Middeleeuwen worden doorgaans niet op hun juiste waarde geschat, vindt Arie. “We denken vaak aan barbaarse tijden, aan de kerk die alles bestierde en aan eeuwenlange stagnatie. Mijn boek gaat juist over de maatschappelijke en

culturele veranderingen in de Late Middeleeuwen en ik heb willen aantonen dat er een aantal historische constanten zijn waardoor de huidige tijd in vele opzichten veel middeleeuwser is dan wij moderne mensen graag denken.”

Om die overeenkomsten te belichten, wordt vooral gekeken naar wat het denken en handelen van mensen bepaalde in de Late Middeleeuwen, de periode tussen 1250 en 1500, toen de samenleving aangetast leek te worden door grote veranderingen die uiteindelijk uitliepen op de Renaissance, de Reformatie en de opkomst van een nieuwe economische ordening. Middeleeuwers wisten weinig over de wereld die hen omringde en dat maakte hen onzeker. Ze hadden geen verklaringen voor alle tegenslagen die hen troffen, en dat wakkerde telkens de angst aan voor een alomtegenwoordig kwaad. Maar als zekerheden gaan wankelen, als dingen op losse schroeven komen te staan en de situatie bedreigend wordt, is de moderne mens niet minder angstig ondanks de vrijwel ongelimiteerde informatie waar hij over kan beschikken. Integendeel. De veranderingen in de westerse wereld hebben in de afgelopen jaren tot grote verwarring geleid. Denk aan de recente economische crisis of aan de onrust door de komst van grote groepen migranten uit andere culturen.“ In de Middeleeuwen waren het dan de Joden, de heksen en de leprozen het die het moesten ontgelden. Het afwijkende, alles wat niet past in het vertrouwde patroon, is in zulke omstandigheden altijd verdacht geweest.”


Arie, die zich tegenwoordig ‘ambulant historicus’ noemt, denkt dat er ook wel een belangrijke les te trekken valt uit de middeleeuwse geschiedenis. “In de Middeleeuwen was men zich zeer bewust van de structurele onvolmaaktheid van de wereld, dat was een wezenlijk bestanddeel van hun leven. Iets van dat besef zou in de huidige tijd ook geen kwaad kunnen.”

Het boek “Onzekere tijden – De wereld van de Late Middeleeuwen in het licht van de huidige tijd” van Arie van Ede (ISBN 9789082578300) bevat 324 bladzijden en is voor € 21,50 te koop via de boekhandel en bij de webwinkels van bol.com, Bruna en ECI.

Red: Arie van Ede, bekend bij RML als o.a. geschiedenis leraar en als Conrector Van Ede'De Late Middeleeuwen lijken sterk op onze moderne tijd' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners.
Old Paper by ThunderThemes.net