In vrijheid opgevoed

Maura mocht op de thee bij Fanny Italianer, die ons meer inzicht gaf in de oorsprong van het Montessorilied. Maura keerde verlicht huiswaarts, maar had er een raadsel erbij: als Fanny het tweede couplet niet heeft geschreven, wie dan wel?

Volledige Naam: Fanny Italianer – de Josselin de Jong

Fanny Italianer – de Josselin de Jong in 2013

Fanny Italianer- de Josselin de Jong in 2013

Geboren: 21-02-1930 te Batavia (nu Djakarta)

Gezinssituatie: Weduwe, moeder, grootmoeder en overgrootmoeder. 4 zoons: Alexander, Joost, Floris en Rodolph. 12 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

Wanneer op school gekomen: Net na de oorlog, in 1947.

Eindexamen: 1949; Gymnasium Alpha met de vakken Engels, Nederlands, Frans, Duits, Grieks, Latijn, Wiskunde, Geschiedenis en Aardrijkskunde.

Vervolgstudie: Opleiding Schroevers Secretariaat, niet afgestudeerd. Daarna werkzaam op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat mij tot 1955 uitzond naar Jeruzalem.

Hoe bent u bij buitenlandse zaken terecht gekomen? Via mijn secretaressewerk bij het gezantschap te Manilla en het Belgische Consulaat op de Filippijnen (mijn vader was werkzaam bij de Scheepvaartmaatschappij KJCPL, de Koninklijke Java- China- Paketvaart Lijnen).

Zou u het met de wetenschap van nu anders hebben gedaan? Ja, ik had heel graag met kleine kinderen gewerkt maar daar ging mijn vader niet op in.

Meest inspirerende vak of docent: Grieks van de heer van Helden. Hij legde de filosofie van de oude Grieken uit, dat vond ik heel interessant.

Meest bijgebleven op het Montessori:Vergeleken met het VCL, het Baarns Lyceum en het Amsterdams Lyceum (vanwege evacuatie in de oorlog zat ik op vele scholen) was het ietwat onoverzichtelijk en onordelijk (glimlachend; red.) En de Reus van Rotterdam kwam vaak langsfietsen. Wij zagen zijn hoofd voor het raam van de eerste verdieping‚ dat maakte indruk. Net als de interactie met andere leerlingen. Robbie Doorenbos bijvoorbeeld, hij was een drijvende kracht van de school, net als Joan de Monchy. Samen met Gerard van Lennep waren zij de lolbroeken van de school. En Fransje Elsen was ook een gerenommeerd persoon op school. Het was kortom een gezellig, warm en chaotisch geheel!

De fijnste plek op school: De keet in de tuin. De meisjes van de MMS zaten daar. Dat waren vijf meisjes die daar les kregen en wij ook af en toe. De tuin was ook erg fijn. We namen dan tafels en stoelen mee en kregen dan les in de buitenlucht. Heerlijk!

Buitenschoolse activiteiten: Ja! Ik zat in het schoolhockeyteam en in de bond. Ik was Penningmeester en Peter Loef was de voorzitter. Ella van der Hoeve was secretaresse en Carla Doorenbos was algemeen lid. Wat een tijd!

Het lied

De oorsprong van het Montessorilied: De bond vond, met name Peter Loef, dat wij als school een lied moesten hebben. De andere Montessori Lycea hadden, bij mijn weten, een schoollied en als wij dan een interlyceale hadden, dan moesten wij natuurlijk wel van ons laten horen. Zodoende. Peter en ik hebben samen dit lied geschreven, dit was toen één couplet. Samen hebben wij de tekst geschreven en ik heb de muziek geschreven. Helaas is Peter enkele jaren geleden overleden. Hij was een prominent persoon op onze school. Stil, bescheiden maar o zo aanwezig.

Ziet u nog Montessorianen? Jazeker! Een stuk of zes of zeven; Carla Doorenbos, Emy Bulder, Willemien van Tijen, Elsje Pijnacker Hordijk, Annemarie Platen, Hugo Kuyper en Gerard van Lennep. En onlangs nog Jacques de Vriese.

Belangrijke waarden in het leven: Aanpassen aan elke verandering. Optimistisch blijven. En wat mijn moeder altijd zei: de dingen gaan vaak anders dan je denkt.

Welke oud-klas- of schoolgenoot mogen wij interviewen? Emy van Boven-Bulder, Hugo Kuyper, Gerard van Lennep in Amsterdam, Willemien Deeleman van Tijen en Carla de Langen-Doorenbos.

Welke oud-klas- of schoolgenoot zou u nog willen spreken: Mijn lerares Latijn, Juffrouw Wiebenga die heeft mij door mijn eindexamen gesleept. Wat een fantastische vrouw!

Tenslotte: Ik heb in zes verschillende landen gewoond (Indonesië, Hong Kong, Filippijnen, Israël, Frankrijk
en Engeland). Daar steek je heel veel van op!

 'In vrijheid opgevoed' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners.
Old Paper by ThunderThemes.net