Interview met de schrijfster van het Montessori-Lied

Interview door: Maura WA Renardel de Lavalette (Redactie).

DSCN0883

Naam:

Fanny Italianer – de Josselin de Jong

Geboren:

21-02-1930 te Batavia (nu Djakarta)

Thuis situatie:

Weduwe, moeder, grootmoeder en overgrootmoeder. 4 zonen; Alexander, Joost, Floris en Rodolph. 12 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen.

Wanneer zat u op school:

Net na de oorlog dat was van1947 tot 1949.

Eindexamen:

1949 Gymnasium Alpha met de vakken: Engels, Nederlands, Frans, Duits, Grieks, Latijn, Wiskunde, Geschiedenis en Aardrijkskunde

 Welke studie heeft u gevolgd:

Opleiding Schroevers Secretariaat. Niet afgestudeerd en werkzaam op Ministerie van Buitenlandse Zaken en uitgezonden naar Jeruzalem tot 1955.

Hoe bent u bij buitenlandse zaken terecht gekomen:

Via mijn secretaresse werk bij het gezantschap te Manilla en het Belgische Consulaat op de Filippijnen (vader werkzaam bij Scheepvaart Maatschappij KJCPL – Kon. Java-China Pakketvaart Lijnen).

Zou u het met de wetenschap van nu anders hebben gedaan:

Ja, ik had heel graag met kleine kinderen gewerkt maar mijn vader ging daar niet op in.

Meest inspirerende vak of docent:

Grieks van de heer van Helden. Hij legde de filosofie van de oude Grieken uit. Dat vond ik heel interessant.

Wat is u bijgebleven van uw tijd op het Montessori:

Vergeleken met het VCL, Baarns Lyceum en Amsterdams Lyceum (veel scholen vanwege evacuatie in de oorlog) was het ietwat “onoverzichtelijk en onordelijk” (glimlachend; red.) En de Reus van Rotterdam kwam vaak langs fietsen. Wij zagen zijn hoofd voor het raam van de eerste verdieping……dat heeft indruk gemaakt net als de interactie met andere leerlingen. Bijvoorbeeld Robbie Doorenbos, hij was een drijvende kracht van de school samen met Johan de Monchy. Samen met Gerard van Lennep waren zij de lolbroeken van de school. Fransje Elsen was ook een gerenommeerd persoon op school….
Het was een gezellig warm maar chaotisch geheel!

Wat was de fijnste plek op school:

De keet in de tuin……de meisjes van de MMS zaten daar. Dat waren 5 meisjes die daar les kregen en wij ook af en toe. De tuin was ook erg fijn. We namen dan tafels en stoelen mee en kregen dan les in de buitenlucht. Heerlijk.

Heeft u in de bond of in een team gezeten:

Ja in het school hockey team en de bond. Ik was Penningmeester en zat in de bond met Peter Loef als voorzitter. Ella van der Hoeve was secretaresse en Carla Doorenbos die was algemeen lid. Wat een tijd……

Waarom heeft u het Montessori Lied geschreven:

De bond vond, met name Peter Loef, dat wij als school een lied moesten hebben. De andere Montessori Lycea hadden, bij mijn weten, een schoollied en als wij dan een interlyceale hadden, dan moesten wij natuurlijk wel van ons laten horen. Zodoende. Peter en ik hebben samen dit lied geschreven.  (Dit was toen één couplet – Red.) Samen hebben wij de tekst geschreven en ik heb de muziek geschreven. Helaas is Peter enkele jaren geleden overleden in Australië. Hij was een prominent persoon op onze school. Stil, bescheiden maar o zo aanwezig…… (Let op! zij hebben maar 1 couplet geschreven dus….. wie heeft het 2de geschreven en wanneer en wie is dat? Leuk voor een volgend interview!!!!! – red.)

Ziet u nog Montessorianen:

Ja stuk of zes of zeven….. Carla Doorenbos, Emy Bulder, Willemien van Tijen, Elsje Pijnacker Hordijk, Annemarie Platen, Hug Kuyper en Gerard van Lennep. Onlangs nog Jacques de Vriese.

Wat zijn voor u belangrijke waardes in het leven:

Aanpassen aan elke verandering. Optimistisch blijven. En wat mijn moeder altijd zei… de dingen gaan vaak anders dan je denkt.

Welke oud-klasgenoot/schoolgenoot zouden wij nog meer kunnen interviewen:

Emy Bulder (van Boven-Bulder), Hugo Kuyper, Gerard van Lennep in Amsterdam, Willemien Deeleman – van Tijen en Carla de Langen – Doorenbos. Dit zijn alle leuke mensen.

Welke oud-klasgenoot/schoolgenoot zou u nog willen spreken als dat zou kunnen en waarom:

Mijn lerares Latijn, Juffrouw Wiebenga die heeft mij door mijn eindexamen gesleept. Fantastische vrouw.

Wat wilt u nog toevoegen:

Ik heb in 6 verschillende landen (Indonesië, Hong Kong, Filippijnen, Israel, Frankrijk en Engeland) gewoond en daar steek je heel veel van op.

 

'Interview met de schrijfster van het Montessori-Lied' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners.
Old Paper by ThunderThemes.net