Rinus Kantinus

Door Marian van der Klooster

Marjan en Rinus, begin jaren '90

Marjan en Rinus, begin jaren ’90

Op 1 maart 1973 begon Rinus met de kantine. Er was een keuken op de begane grond, tussen de natuur- en scheikundelokaal en het trappenhuis, tegenover de toiletgroep. Rinus heeft de kantine zelf verbouwd tot een werkbare ruimte met aan de bovenkant opklappende luiken. De kantine was geopend tijdens de kleine en grote pauzes en voorzag in ieders behoefte. Na ongeveer drie jaar kwam er een nieuwe locatie voor de kantine, namelijk de fietsenkelder die daarvoor werd omgebouwd. Tevens was daar ook genoeg ruimte voor een overblijfruimte. In die tijd ben ik de kantine gaan bemannen. Het was een drukke, maar een gezellige puinhoop. Er mocht toen ook nog gerookt worden in de school. Later was het roken alleen maar toegestaan in de gang bij het handenarbeidlokaal.

Er werd ook een corveerooster ingesteld: twee leerlingen in de hal en aula, twee leerlingen in de kantine. De gang waar er gerookt mocht worden, die moesten de rokers zelf schoonhouden. Je raadt het al, dat werd niet altijd schoon gehouden. De leerlingen vergaten het of ze deden het expres niet. Rinus had dan zo z’n eigen methode om ze aan het werk te zetten. Rinus ging dan de klas binnen waar de desbetreffende leerlingen zaten en zette ze vervolgens aan het vegen. Dat gaf altijd veel hilariteit in de les.

We verzorgden ook de schoolfeesten die in de aula gehouden werden. Er was van bewaking in die tijd nog geen sprake. Er gebeurde weinig, maar als er eens iets was, dan loste Rinus dit op z’n eigen manier op (denk aan zijn sterke knuisten), bijgestaan door de docenten. De schoolfeesten waren altijd gezellig en duurde wel tot drie uur in de nacht. Na afloop werd er met de bond en het TT opgeruimd met als afsluiter koffie en een broodje worst. Een potje tafeltennis mocht dan ook niet ontbreken.

Rond 1990 vond er een grote verbouwing plaats van de hele benedenverdieping, met als resultaat een prachtige kantine. Het roken is toen ook uit de school verbannen. De sfeer op school was altijd goed en de hulp van de leerlingen hebben wij op allerlei manieren gekregen, zoals meehelpen achter de bar, kantine vegen etc. Door allerlei veranderingen, zijn we in 1997 gestopt. Zo heeft de kantine 24 jaar bestaan. Op de plaats van de kantine, is nu de Mediatheek te vinden.

We hebben altijd goed kunnen terug kijken op geweldige jaren, mede door het werken met fijne mensen. Leuk was het dat in de beginjaren negentig, de brugklassers de groeten kwamen overbrengen van hun ouders, uit de jaren zeventig. De kantine was duidelijk een begrip binnen de school.'Rinus Kantinus' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners.
Old Paper by ThunderThemes.net