Deel 1: Rotterdammers houden van Houten

RML Foto

Gijs

Jan Bernd

 

Jan Bernd ten Berg (1970) en Gijs Flameling (1975) wonen in Houten. Zij discussieerden op Twitter over politiek en spraken een keer af in de kroeg. Daar bleek dat zij meer gemeen hadden dan gedacht. Zij zijn beiden Montessorianen. Dit is hun verhaal. 

Wanneer zaten jullie op het RML?
 Jan Bernd: Ik zat tussen 1982 en 1985 op het RML. Ik ben er vooral terecht gekomen omdat mijn ouders beiden op het RML hebben gezeten. Ik heb er een leuke tijd gehad, maar had op die leeftijd meer discipline nodig. Na drie jaar met veel plezier Montessori onderwijs, waar ik helaas te weinig deed, belandde ik op Christelijke Mavo Kralingen. Na de Mavo heb ik uiteindelijk ook mijn examens havo en vwo behaald aan het Rotterdams Lyceum.

 

Gijs: Ik heb van 1987 tot en met 1993 aan het RML gezeten. In 1992 deed ik succesvol eindexamen havo. Daarna heb ik een jaar vwo gedaan maar dat bleek een brug te ver. Tant pis, ik heb mijn weg wel gevonden en was op mijn 18e toe aan een nieuwe omgeving. Ook wilde ik op kamers.

 

Wat zijn jullie nadien gaan studeren/doen?
Gijs: na het RML ben ik aan de Heao MER/Bestuurskunde gaan studeren in ’s-Hertogenbosch. Ik was en ben geboeid door sociaaleconomische vraagstukken. Nadat ik deze studie af heb gerond ben ik gaan werken in de pensioensector. Dat doe ik nog steeds. Momenteel ben ik secretaris op het bestuursbureau van Bpf Levensmiddelen. De pensioenfondsen hebben sinds de crisis te maken met een bijzonder uitdagende omgeving. Daarnaast zijn maatschappelijke ontwikkelingen van invloed op het gebeuren in mijn werk. Denk aan communicatie en de nationale pensioendialoog. Ik heb dan ook een boeiende baan.

 

Jan Bernd: na mijn examen ben ik in 1992 eerst biologie en daarna rechten gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Beide studies heb ik niet voltooid. Als bijbaan werkte ik in een kopieerwinkel en na mijn afgebroken rechtenstudie dreigde dit bijbaantje een carrière te worden. Ik was weer eens bezig met een van mijn didactisch pedante monologen, toen een collega opmerkte: ‘waarom word jij eigenlijk geen docent?’ Ik ben daar over gaan nadenken en vond het wel een goed idee. Omdat ik houd van de Engelse taal, lag de keuze voor de hand. Ik ben toen de lerarenopleiding Engels aan de Hogeschool Utrecht gaan doen en heb deze uiteindelijk wel afgemaakt. Na enkele invalsfuncties ben ik uiteindelijk docent Engels geworden bij het Wellantcollege MBO in Houten.

 

Wat is jullie gezinssituatie?
Gijs: ik ben getrouwd met Marike. Wij hebben elkaar via bekenden leren kennen en zijn vrij snel daarna getrouwd. Zij komt uit Brabant maar woonde toen al in de stad Utrecht. Ze heeft niet op het RML gezeten. Wij hebben drie kinderen. Hylke (7), Jetze (5) en Minke (2). Het is geweldig om vader te zijn van zulke kanjers. Alle clichés zijn waar. Het kost veel tijd en energie maar je krijgt een hoop voor terug. De oudste is een fanatieke hockeyer. Hij speelt in de JF3 bij HC Houten. Ik geef hem en zijn team training. Pushen, drijven, vrijlopen. Heerlijk om met die jongens bezig te zijn. Mijn middelste is echt een creatief Montessoriaantje, een podiumdier. Het kleine meisje ook want zij legt gemakkelijk contact en beschikt over een gezonde dosis lef.

Jan Bernd: Mijn studie biologie heb ik nooit afgemaakt, maar dankzij deze studie heb ik wel een geweldige vrouw leren kennen. Alhoewel ze mijn eerste gala-date was, sprong de vonk niet over. We waren vrienden, raakten elkaar uit het oog, ontmoetten elkaar jaren later en toen sprong de vonk wel over. Ik ben niet lang daarna getrouwd met Heleanne. Ze is geen Rotterdamse, dus ook zij heeft niet op het RML gezeten. Wij hebben twee dochters: Amélie (8) en Kiki (5). Mijn dochters hebben beide mijn creativiteit. Als ze de werkhouding van hun moeder hebben, dan zouden ze misschien wel het Montessori onderwijs aankunnen.

Wat bracht jullie in Houten? En vertel ook eens wat over Houten?
Jan Bernd: de kleine arbeiderswoning waar we in Utrecht in woonden, was te klein voor gezinsuitbreiding. Gezien de huizenprijzen in Utrecht, moesten we uitwijken naar een van de Vinex wijken om Utrecht. Ik werkte toen al een aantal jaar in Houten en wist hoe leuk Houten kon zijn. Het eerste huis dat we bezichtigden, was meteen raak. Met slechts vijf minuten lopen van mijn werk, het centrum en het treinstation, wonen we nu ideaal. En Utrecht is slechts 20 minuten op de fiets.

Gijs: mijn vriendin (nu mijn vrouw) en ik waren op zoek naar een huis en konden ook moeilijk slagen in de categorie die Jan Bernd net noemt. Wij gingen vaak wandelen in de uiterwaarden bij Schalkwijk en kwamen dan langs de Vinex-wijk van Houten. Met dedain zeiden we dan dat we daar natuurlijk ‘never’ zouden gaan wonen. Alhoewel? Die huizen waren wel ruim en betaalbaar. En je zit zo op de snelweg of in de trein.

Houten ligt in een mooi gebied met veel natuur en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is hier heerlijk om op de racefiets te toeren op de Lekdijk of de Utrechtse Heuvelrug. Tja, en dan beland je in Houten-Zuid. En ja, ook ik werd herinnerd aan eerdere uitspraken..

Wat ook leuk is: de Varsity hebben we elk jaar voor de deur. Jaarlijks komen studentenverenigingen bij ons aan het einde van de straat roeien. Deze wordt gehouden op het Amsterdam Rijnkanaal waar wij op uitkijken. De overwinningsduik waarbij de clubgenoten van de winnende ‘oude vier’ schaars gekleed te water gaan is natuurlijk een hoogtepunt. Zeker als je weet dat er soms maar een paar weken daarvoor een ijsbreker door het kanaal moest.

Jan Bernd: Houten is een groeikern die sinds de jaren ’70 van een kleine dorpskern en wat boerderijen is uitgegroeid naar een gemeente met bijna 50.000 inwoners. Het oude dorp is echter intact gelaten. Aan het pittoreske dorpsplein met muziekkoepel en oude platanen zitten diverse goede restaurants. Het is dit oude dorp dat Houten zo anders maakt dan andere Vinex-locaties zoals Leidsche Rijn. Hier is in elk geval een oud hart. Een echt gezellige plek. En het is ook fijn dat we hier een goede kroeg hebben.

Gijs: ja dat klopt. We hebben hier een echte bruine kroeg waar je stevige goudgele jongens van de tap kunt krijgen.

Jan Bernd: ja, alhoewel ik alleen hun Spa Rood consumptie erg opschroef. Maar samen met Gijs zorg ik ervoor dat de frituur overuren draait en ons voorziet van bitterballen, kaasstengels en vlammetjes. Wij leveren op momenten een indrukwekkende bijdrage aan de omzet van de lokale middenstand.

Gijs: dit is de plek waar wij elkaar hebben leren kennen en waar wij hoogdravend over politieke kwesties op zitten te geven.

Over politiek?
Jan Bernd: wij zijn beiden actief op social media. Mijn alias is @ikhouvanhouten en die van Gijs @flaam01. Ook vind je ons op facebook. Waarom heb je dat potsierlijke ‘..01’ er eigenlijk achter staan?

Gijs: wat had je dan gewild? ‘007’of ‘911’?

Jan Bernd: en zo gaat dat de hele tijd. Dat komt omdat onze politieke inzichten uiteen lopen. Ik kom uit een VVD-nest, maar ben gedurende mijn studententijd een stuk progressiever geworden en stem nu D’66 of Groen Links. Ik hecht zeer aan grondrechten en heb daar progressieve opvattingen over.

Gijs: ik ben liberaal en ben actief binnen de plaatselijke VVD-afdeling als bestuurslid. Elke vier jaar is het zaak dat de VVD een lijst en een programma en een kieslijst heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het bestuur is daar verantwoordelijk voor. Ik hecht ook zeer aan grondrechten. Vanuit mijn achtergrond kijk ik echter ook naar de financiële gevolgen en bestuurlijke haalbaarheid. Ik wil niets afdoen aan de opvattingen van Jan Bernd maar ze lijken wel eens wat studentikoos te zijn.

Jan Bernd: net of jij de wijsheid in pacht hebt. De wereld bestaat uit meer dan geld en cijfers.

Jaja.. hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Gijs: wij waren het weer eens flink oneens op Twitter. Om de vervuiling van de tijdlijn te stoppen heb ik een persoonlijk bericht gestuurd met een voorstel om een keer af te spreken in de kroeg. Ik was het dan niet eens met Jan Bernd, hij had wel een zeker niveau. Hij was creatief en respectvol in de omgang. Kortom, waarom niet afspreken?

Jan Bernd: vond ik wel leuk om af te spreken. Wat opviel was dat Gijs mij in mijn waarde liet. Ik ben geheelonthouder, niet principieel overigens. Hij maakt daar nooit een opmerking over. Hoewel ik niet altijd eens ben met hem, denkt Gijs wel goed na. Hij heeft een gedrevenheid ten aanzien van maatschappelijke vraagstukken. Hij heeft verstand van zaken en heeft het hart op de goede plaats.

Jan Bernd: we spraken zo’n twee jaar geleden een keer af.

Gijs: Na een kwartiertje sprak jij over je jeugd in Overschie. Ik sloeg daar direct op aan want mijn ouders wonen in de Dorpsstraat die van hem aan de Rijweg. Mijn vraag was direct waar je op de middelbare school had gezeten. Dat bleek het Montessori Lyceum te zijn. Dat gaf een enorme impuls aan het gesprek. Het is laat geworden die avond.

 

Wat maakt jullie tot Montessorianen?
Gijs: ik vind het prettig om in vrijheid en naar eigen inzicht mijn verantwoordelijkheden in te vullen. Ik heb echt behoefte aan die ruimte. Ik heb een sterke voorkeur voor improviseren boven procedures en processen. Daarmee kom je wel aan het meest cruciale punt en naar mijn mening ook de achilleshiel van de Montessorileer. Je kunt pas improviseren als de organisatie staat. Ofwel: je structuur is je vrijheid. Ikzelf vind dat het RML in mijn tijd daar een goede balans in hield maar dat is niet vanzelfsprekend in de wereld van het Montessorionderwijs. Zowel sociaal als cognitief heb ik veel geleerd op het Montessori. Ik zou mijn kinderen zeker naar het RML doen als ik in Rotterdam woonde.

Jan Bernd: voor mij was de balans toen echter niet optimaal. Op het Rotterdams lukte dat beter. Ik ben er recentelijk achter gekomen dat ik ADHD heb en mijn falen op het Montessori, maar ook mijn dwalen in mijn studietijd, vallen daarmee wel op hun plek. Ik was niet lui of dom, maar wel snel afgeleid.

Gijs: maar ik vind jou als persoon wel degelijk een uitgesproken Montessoriaan. Jij bent zeer begaan met grondrechten, kunst en cultuur. En als docent ben jij kartrekker bij internationale uitwisselingen. Hoe ‘Montessori’ wil je het hebben?

Gijs: ik kijk terug op een uitermate leerzame tijd. Nadien trof ik lang niet altijd het niveau en de ambitie aan van het RML. Als puber had ik dat indertijd niet door. Naarmate ik ouder word realiseer ik me dat het een unieke tijd was, die zeer bepalend is op hoe ik nu in het leven sta. Om het concreet te maken. Dankzij meneer Mangert maak ik vrijwel nooit een fout met de ‘d’ en de ‘t’. Mijn verregaande interesse in geschiedenis en politiek is mede gewekt door meneer Van Ede. Daarnaast kan ik me in het mooie Frankrijk uitstekend redden dankzij mevrouw Kien.

Jan Bernd: ik was en ben a-sportief. Toch was het meneer Schwantje die mij dreef om 200% te geven tijdens de gymles en is daarmee de enige gymdocent geweest die dat ooit gelukt is. Ook al had ik geen sportief talent en een slechte motoriek, toen ik op doorzettingsvermogen eindelijk een behoorlijke handstand deed, liet hij duidelijk zijn waardering blijken. Die dag had ik vleugels Absoluut een van mijn favoriete docenten. Hoewel hij het niet waardeerde als ik, of de paar klasgenoten die cricket speelden bij VOC, de honkbalhandschoen op de grond lieten vallen om verre hoge ballen met onze blote handen te vangen. Zoals gezegd was ik geen sporter en zeker niet zo goed als mijn klasgenoot Davy Bakker, maar ik kon redelijk cricketen en dan is honkbal een eitje, maar dan wel zonder die stomme handschoen.

 

Hebben jullie tot slot nog iets toe te voegen?
Jan Bernd en Gijs: wij danken Philip de Liagre Böhl voor de gelegenheid om op de site van de Oud-Montessorianen te staan. Mochten oud-klas/schoolgenoten in contact willen komen dan kunnen ze ons het beste via Facebook benaderen.

 

Tot slot geven wij de pen graag door aan de volgende schrijver(s)…..

 

                                                                                                                                         Door Jan Bernd ten Berg en Gijs Flameling'Deel 1: Rotterdammers houden van Houten' has no comments

Be the first to comment this post!

Would you like to share your thoughts?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Images are for demo purposes only and are properties of their respective owners.
Old Paper by ThunderThemes.net